Celoslovenský ples mládeže s telesným postihnutím oslávi 17. narodeniny

23.10.2011 Prešov

Prešov 22. októbra (TASR) - Na 17. ročníku Celoslovenského plesu mládeže s telesným postihnutím, ktorý sa bude konať 29. októbra v hoteli Dukla v Prešove, očakávajú asi 150 ľudí. Podujatie organizuje Občianske združenie (OZ) ZOM Prešov v spolupráci so Zväzom telesne postihnutej mládeže Bratislava.
Podľa predsedu OZ ZOM Borisa Klohnu je tento ples jedinečný svojím charakterom aj atmosférou. Okrem hendikepovaných sa tu totiž stretávajú aj ich rodinní príslušníci, priatelia či sympatizanti.
„Účastníkov na tento ples láka nielen kultúrny program, ale aj to, že tu nenarážajú na bariéry, ktoré by im bránili v pohybe či zábave,\" uviedol pre TASR Klohna. Zdôraznil, že každý rok privítajú na plese spevácku hviezdu. V minulosti tu vystúpili Richard Müller, Katka Knechtová, Katka Koščová či Barbara Haščáková. Kto to bude tento rok, zatiaľ neprezradil.
\"To najdôležitejšie sa však odohráva mimo oficiálneho programu. Stretnú sa priatelia z celého Slovenska a spolu sa zabávajú. To je jeden z hlavných cieľov akcie – prekonávanie izolácie a pasívneho spôsobu života ľudí s hendikepom,\" tvrdí predseda OZ ZOM, ktorý je sám pripútaný na invalidný vozík. Dodal, že hendikepovaní majú takto šancu dokázať, že majú svoje sny, túžby a tie si vedia plniť.
\"Tento projekt nerieši život zachraňujúce ciele. Snahou je podporiť kvalitu života našej cieľovej skupiny a priblížiť ju úrovni, ktorú majú zdraví,\" dodal Klohna.
Pripomenul, že poslaním OZ ZOM je mnohostranná podpora kvality života ľudí so zdravotným postihnutím. Klientom poskytujú prepravnú službu, sociálne poradenstvo, pomáhajú im nájsť chránené pracovné miesta. Organizujú voľnočasové aktivity, kultúrne, športové podujatia, rekondičné pobyty a prezentujú talent ľudí s hendikepom.
 

Vyberte región

mark